Tid til efter tanken over 20 års krig i Afghanistan.

20 års krig og besættelse af Afghanistan er slut. Det er tid til evaluering hvis jeg må bruge et så pænt et ord, til en forfærdelig krig og hvorfor det egenlig gik så galt. Hvad vi kan lærer af det og hvordan vi skal komme videre. Jeg vil som jeg altid gør tage udgangs punkt, hvad jeg selv har lært. Som er vigtigt, som vi bør bruge på vores eget samfund og på Afghanistans.. Vi kan lige så godt sige det som det er at det kapiatlstisk liberale system har spillet faldt. Vores samfund eller hele verdens samfund er bygget i forskellige grader, hvordan de få udnytter den store menneske mængde. Til at rage til sig af guld og gejl. Jeg har lige læst en artikel i videnskab.dk hvor de sammenligner vietnam og Afghanistan, at formålet ikke var at hjælpe befolkningen og det er jo dømt til at mislykkedes, men i virkeligheden kun at få fat i en mand, som var skyld i angrebet på de to tårne. På grund af korruption og måske også at befolkningen ønskede i bund og grund at en fremmed magt kommer og diktere hvad der er bedst for dem. Hvem ville egenlig syntes om det.

 Jeg skal indrømme, at jeg var tilhænger af den gang for 20 år siden at amerikanerne, skulle gå ind og få ryddet op.  Fordi man skulle rydde op i at kvinderne blev behandlet på den måde. at Afghaner behandlede folk på den måde. Der var bestemt mange protester i Danmark  Men min holdning var sådan den gang. Jeg var ikke så klog. Det der er problemet dengang og som nu at vi er tilbage til næsten udgangs punktet, men selv Taliban har måske rykket sig. Jeg syntes der lyder nye toner fra Taliban. Det burde man bygge på og holde dem fast i. Problemet er måske mere os selv, har vi rykket os selv? Det er jo i bund og grund det Taliban i følge en artikel fra videnskab.dk, mener om os. Deres problem er at de vil omvende os og hvor vi går galt i byen at det skal ske voldeligt. Det tager jeg stærkt afstand fra. Men de har en pointe, at vi tillader en masse ting?som de kritisere os for og som vi let kunne ændre ved at stoppe den negative tænkning og få noget mere spiritualitet ind  

Så alså jeg ser det. vi har et verdens omspændende problem hvordan får vi gjort op med hvad der foregår i mellem vores øre. Man skal starte med sig selv. Vi er forskellige og har forskellige veje til det. Der er egenlig ikke nogen veje der er forkerte. Det der er det smarte, er at vi behøver ikke at fortælle andre, at vi tror på Gud. Det kan tage tid , for man skal være klar til det. Det der godt kan være lidt frustrerende, er at jeg eller nogen andre må ikke presse det ned overhovedet på andre mennesker, For at den proces skal foregå hurtigere. Men sådanne ting tager tid. Så det er op til dig min læser, at du finder din vej.

Taliban taler også om at tro på Gud. Jeg tror vi kan nå dem den vej igennem.. Ved at be for dem, be for at det spirituelle lys, skal lyse deres mørke sind op. Det skal jo ses om de ændre sig. Det er ikke sikkert at vi får så meget af vide, hvis de gør. For det er ikke i vestens ønske og billede. Der er borgerlige kræfter som har givet udtryk for at de helst ser en borgerkrig. Så hvem af os er de værste Taliban eller de danske borgerlige?

Heldigvis er der masser af spirituelle grupper der laver forskelige ting. som man kan melde sig til og finde inspiration der på Facebook Der findes en masse bøger. Jeg kan huske at jeg var meget glad for en bog der hed den 9. indsigt. 

Så altså med hensyn til Afganistan er det er vigtigt, at vi rækker hånden ud, men samtidig sørger for at konsultere vores Gud og lader ham hjælpe med at vi får den bedste dialog med Taliban. Be en bøn for Talibanerne, at vi vil få en så konstruktiv tale med dem som muligt. Selvfølgelig skal vi stile krav, vi skal hjælpe dem med at flytte sig fra mørkemænd til kærlige personer. Kom dem i møde. Ændre ude vores egen indstiling og holdning hos os selv og på den måde kan vi nærme os til Talibanerne. Hjælp dem psykologisk ved at stille kloge spørgsmål, sådan at de selv kommer frem til positive konklusioner. Men tag det roligt, ting kan tage tid. vi har prøvet i 20 år. Men de soldater der har kæmpet til giver jeg jer. I har gjort det godt, Men man kan jo også sige: “tænk hvis de lavede en krig og ingen kom” Jeg tror vi kan godt undgå krig og vi vil nå meget længere med de der mørkemænd, det kan være at de også har lært noget af 20 års krig at gøre tingene på en anden måde. Det syntes jeg de giver udtryk for. USA har prøvet 2 gange først med Vietnam og nu med Afghanistan, med det samme resultat, man kan ikke undertrykke et folk, men det er op os alle sammen inklusiv mørkemænd af alle slags at få lyset Gud  til at fylde i vores hoveder. 

En tanke om “Tid til efter tanken over 20 års krig i Afghanistan.”

Skriv et svar